Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vetenskapliga artiklar och sammanfattningar

Syrebrist och höga nivåer av koldioxid i anslutning till lastutrymmen

Flera olyckstillfällen, några med dödlig utgång, har de senaste åren inträffat i Sverige i samband med avlastning av trästockar eller träflis. Urban Svedberg och medarbetare har undersökt 10 fartyg med sådana trätransporter till svenska hamnar, och funnit att det relativt snabbt (inom 2-3 dagar) kan uppstå syrebrist och höga nivåer av koldioxid i anslutning till lastutrymmena. Flera mätningar visade på total syrebrist och nästan samtliga på koldioxidnivåer över gällande gränsvärde.

Läs mer på "Oxygen Depletion and Formation of Toxic Gases
following Sea Transportation of Logs and Wood Chips".

Review artikel om ämnet 'Trötthet ombord'

Paul Allen och medarbetare skriver i sin artikel Seafarers' fatigue: A review of the recent literature om trötthet hos sjöfarare, ökad risk för såväl personlig skada som skada på skepp och associerade riskfaktorer för ökad trötthet. Metodiska problem inom forskningen på sjömäns trötthet beskrivs. Du hittar artiklen på IMH:s publikationslista, under 'Review articles'.

Risk för livsfarlig gasförgiftning från träpellets

I november 2006 avled en sjöman i Helsingborg vid avlastning av träpellets. Dödsfallet inträffade på grund av toxiska nivåer av kolmonoxid (CO) i kombination med låga nivåer av syre (O2). Artikeln beskriver risker med arbeten i trånga utrymmen i anslutning till transportförråd för pellets. Luftomsättningen förändras snabbt (veckor) efter lastning och utvädring av de giftiga gaserna vid avlastning är komplicerad. Aktuella säkerhetsåtgärder på fartyg kan vara otillräckliga. Svedberg U, Samuelsson J, Melin S. Hazardous off-gassing of carbon monoxide and oxygen depletion during ocean transportation of wood pellets. Ann. Occup. Hyg., Vol. 52, No. 4, pp. 259-266, 2008.
 

Tips till oss?

Saknar du något på denna sida? Kontakta oss gärna!

Kontaktinformation

Centrum för maritim hälsa

Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet, Box 414, Göteborg

Sidansvarig: Karl Forsell|Sidan uppdaterades: 2014-06-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?