Avhandling sjömäns arbetsmiljö och risk för cancersjukdom

Nyhet: 2018-12-05

En första större kartläggning av sjömäns arbetsmiljö i modern tid
Närmre 2000 sjömän från olika rederier och olika typer av fartyg svarade 2014 på en webbaserad enkät. Buller var vanligt förekommande, och var även associerat med hörselskada. En hög belastning av nacke, armar och rygg var framför allt vanligt inom intendenturen (kök och ombordservice), medan maskin oftare angav arbete i obekväma arbetsställningar. Säkerhetsklimatet skattades högt jämfört med landbaserade yrken, men skattningen var lägre bland yngre och sjömän med trötthetsproblem. Sådan trötthet kunde kopplas till stress (”iso-strain”) samt helkroppsvibrationer från fartygsskrovet. En stor andel av både män och kvinnor hade upplevt kränkningar/trakasserier.

Avhandlingen belyser också kända cancerframkallande risker som asbest och polyaromatiska kolväten vid arbete i maskinrum.

Blodmalignitet bland sjömän som arbetat på tankfartyg
En fältstudie på produkt- och kemikalietankers med bensin i lasten visade att däcksanställda utsattes för särskilt höga bensennivåer vid vissa arbetsmoment. Biomarkörer visade på ett biologiskt upptag av bensen under ett arbetspass. De visade även en god överensstämmelse med nivå av bensenexponering. Bensen är känt för att kunna orsaka akut myeloisk leukemi och möjligen även andra blodmaligniteter.
I en epidemiologisk studie påvisades att arbete på tankfartyg före 1985 var vanligare bland de sjömän som insjuknat i blodmalignitet. I synnerhet gällde detta multipelt myelom. Fynden kan betyda att arbete på äldre tankfartyg orsakat ett ökat insjuknande i blodmalignitet, sannolikt på grund av yrkesexponering för bensen. För arbete på mer moderna tankfartyg sågs ingen risk för blodmalignitet.

”- Arbetsvillkor och hälsorisker har varit och är unika för sjömän ur flera avseenden jämfört med dem i landbaserade yrken” säger Karl Forsell. Han fortsätter: ”Fynden är viktiga även för den internationella sjöfarten, där för oss åtgärdade yrkesrisker kan finnas kvar i andra länder”.

Avhandlingen kommer att försvaras vid en disputation 11 december.

Titel: Health hazards and cancer in relation to occupational exposures among Swedish seafarers

Länk till avhandlingen.

Kontakter:
Karl Forsell, 090-785 27 56, karl.forsell@amm.gu.se
doktorand Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet.
överläkare, Arbets- och miljömedicin, Norrlands Universitetssjukhus

AV: