Bensenexponering och biomarkörer vid arbete på svenska tankfartyg

Nyhet: 2019-08-20

I augusti publicerade vi en svensk studie om exponering för bensen vid arbete på fem svenska tankfartyg under mitten av 1990-talet. Studien innebar mätning av bensen i luft samt mätning av biomarkörer för upptag av bensen i kroppen. Sammantaget fann vi en god korrelation mellan bensen i luften under ett arbetspass, bensen i utandad luft, bensen i urin samt bensenmetabolit i urin (ttMA). Vi såg även att personal som inte arbetade direkt vid tankarna kunde bli exponerade för bensen. Studien publicerades nyligen i Annals of Work Exposures and Health.

AV:

Sidansvarig: Karl Forsell|Sidan uppdaterades: 2014-11-19