Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

För dig som är läkare

För dig som är läkare behövs i dagsläget inte någon speciell utbildning inom hälsofrågor rörande sjöfarten för att få utfärda sjömansintyg, men en diskussion om införande av detta pågår.

Alla svenska legitimerade läkare har för närvarande rätt att utfärda ett sjömansintyg.

Sjöfartsverket har sedan 1:e mars 2009 ett webbaserat hälsointyg för sjömän (digitalt sjömansintyg). För att kunna utfärda detta behövs ett certifikat.

Det erbjuds också en kort utbildning och träning för detta.

Interaktiv utbildning för läkare om sjömannens arbetsmiljö samt inför certifiering till att få utfärda digitalt sjömansintyg.

International Maritime Health Association (IMHA) har startat en certifikatsmöjlighet för den enskilde praktikern eller företagshälsovården som bedömer sjömän (sjömansintyg). Läs mer på www.imhaquality.net.

Mer information om Hälsoundersökning av sjöfolk kan du få via nedanstående länkar

Transportstyrelsen/Sjöfart

Digitalt sjömansintyg - Sjöläkarwebben

Transportstyrelsens författningssamling om läkarintyg för sjöfolk, TSFS 2011:117

Anvisningar för läkarintyget (ILO). Om fullständig/begränsad undersökning, tuberkulos, bedömning av tjänstbarhet, olika farter etc.

Har du frågor?

Transportstyrelsen besvarar från och med 1 januari 2009 frågor om sjömäns behörighet m m. Du kan kontakta dem via deras Kontaktsida.

Kontaktuppgifter för de läkare som utfärdar digitalt sjömansintyg kommer finns på Transportstyrelsens webbplats: Läkarwebben.

Sidansvarig: Karl Forsell|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?