Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

För dig som är eller vill bli sjöman

Sjömansintyg – generell information

Du som är sjöman måste uppfylla vissa krav på din hälsa.

Hälsokraven varierar beroende på din befattning ombord, din ålder samt geografiskt tjänstgöringsområde (fart).

Syftet med kravet på tjänstbarhetsintyg är att du som sjöman inte skall vara olämplig beroende på din hälsa för tjänstgöring till sjöss och inte utgöra en risk, varken för dig själv eller för övriga på fartyget.

Du kan läsa mer om kraven på dig som sjöman på Transportstyrelsens webbplats. Du får även inblick i hur utfärdandet av ett sjömansintyg går till.

Har du frågor?

Transportstyrelsen besvarar från och med 1 januari 2009 frågor om sjömäns behörighet m m. Du kan kontakta dem på följande adress: sjofart.behorighet@transportstyrelsen.se

Digitalt sjömansintyg

Från och med 1 mars 2009 erbjuds sjömansintyget i digital form. Du som sjöman behöver då inte själv skicka en kopia av intyget till Transportstyrelsen. Du behöver dock fortfarande läkarintyget i original (pappersformat) vid tjänstgöring ombord på fartyg.

Alla uppgifter om dig sparas inte i det digitala sjömansintyget och ditt skriftliga godkännande krävs för att uppgifterna ska få lagras digitalt.

Den äldre typen av intyg (Icke-Manila). Dessa intyg kan endast utfärdas på pappersblankett och får inte utfärdas efter eller ha en giltighetstid som sträcker sig efter den 31 december 2016.

 

Sidansvarig: Karl Forsell|Sidan uppdaterades: 2016-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?