Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skada eller sjukdom

Sjukskrivning

Om du har frågor runt sjukskrivning, ersättningar och rehabilitering som sjöman kan du vända dig till Sjöfartskontoret inom Försäkringskassan.

Sjöfartskontoret handlägger de vanligaste sjukförmånerna för alla sjömän som seglar på svenska fartyg. Detta gäller såväl under den redarskyddade tiden, då Försäkringskassan betalar regressersättning till rederierna för deras sjuklönekostnader, som efter denna period, då Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning och rehabiliteringsmöjligheter för återgång i arbete.

Vill du kontakta Sjöfartskontoret

Arbetsskada eller allvarlig sjukdom på grund av arbetet

Inträffar en personlig skada när du arbetar som sjöman bör du kontakta ditt skyddsombud eller chef och överväga en arbetsskadeanmälan. Att anmäla en skada kan ses som ett led i systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) med målet om minskade risker i yrket.

För dig själv kan det bli aktuellt med ekonomisk kompensation, exempelvis livränta, om din inkomst minskat på grund av en arbetsskada.

Konsekvenser av en skada kan uppkomma långt senare i livet. En anmälan om arbetsskada kan därför vara viktig att göra, även om konsekvenserna inte är så uppenbara i början.

Stöd till efterlevande i form av livränta och begravningshjälp kan ibland erbjudas partnern till den som avlidit på grund av arbetsskada.

Du kan läsa mer om arbetsskada och ersättningar på Försäkringskassans hemsida:

Arbetsskadeanmälan
Livränta

Sambandsbedömning av sjukdom och arbetsmiljö

Om ditt rederi är anslutet till en företagshälsovårdscentral, bör du vända dig dit i första hand när du undrar om en sjukdom du eller andra drabbats av kan bero på er arbetsmiljö.

Vid svårare fall, eller om företagshälsovård saknas, kan även Arbets- och miljömedicin (AMM) på Sahlgrenska universitetssjukhuset kontaktas för en sambandsbedömning.

Sidansvarig: Karl Forsell|Sidan uppdaterades: 2014-06-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?